Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vadászati módok

A vad elejtésének sokféle módja alakult ki az emberi történelem során. Sok olyan van amit már nem tekintünk etikusnak, illetve a jogszabályok tiltják. De abban a korban mikor kialakult az adott mód, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy minősíthető mint most. Ezért felsorolom azokat is amelyek már a múlté, és lehet hogy mai a vadásznak már nem szalonképesek.

A vadászati módok alapvetően két csoportra oszthatóak: egyéni és társas vadászat.

Bár a jogszabály 3 fő felett nevezi társas vadászatnak a vadászatot, de én inkább onnan közelítem meg a dolgot, hogy a vad elejtésének sikeréhez nagyban hozzájárul az a tény, hogy több személy összehangoltan végzi ezt a tevékenységét, még az egyéni vadászat során inkább az egyéni tudás, szerencse a meghatározó.

A vadászatra használt fegyver szerint nincs eltérés a szóhasználatban, például lesen lehet íjjal éppúgy vadászni mint puskával.

Társas vadászat

A hajtó vadászat, mikor hajtók zavarják fel, "keltik" a vadat, terelhetik a  vadászok elé, esetleg a hajtók is vadásznak. Típusai:

A kör hajtás a vadászok és hajtók két irányba indulnak el, majd az így kialakult "szárnyak" egy-egy félkört alkotva összezárnak, és a vadászok elindulnak a kör közepe felé.

A vonalhajtáskor a vadászok egyvonalban haladnak és a felkelő vadat ejtik el.

Az u-hajtáskor a szárnyak előrébb haladnak és egy zsák keletkezik a hajtókból.

Ráhajtáskor az elállókra hajtják a vadat.

Persze a terepviszonyoknak, szokásoknak és a vadfajnak megfelelően ezek a hajtásmódok kombinálhatóak, például az u-hajtás szárnyai bezárásával kör hajtássá alakulhat.

Rémzsinóros hajtás: kisebb nádasok meghajtására szolgál a széleken haladók egy kötelet húznak át a nádas felett, amelyre zörgő tárgyak vannak rögzítve. Főként róka kiugrasztására alkalmazták.

Volt hogy a nádast felgyújtották és a tűz elöl menekülő vadat ejtették el.

Terelés, a nagyvad vadászat olyan módja, hogy nem menekülésre késztetik a vadat, hanem csak lassú  helyváltoztatásra. akkor jó, ha a vad a terelő emberekre figyelve lassan tétovázva, meg-meg állva kerül a vadász- vadászok elé.


Egyéni vadászat

Csapdázás, tőrözés, ide tartozik minden olyan vadászat, mikor nem közvetlenül az ember ejti el a vadat, hanem a kihelyezett eszköz ami lehet például háló, hurok, verem, csapda.

Lesnél a vadász megpróbál rejtve maradni a vad elől, egészen a lövés leadásáig.

Történhet magaslesről, földről, kunyhóból, lesgödörből.

Kép

Néhány speciális vadászati mód:

A vízi-vadnál és a szalonkánál húzáson való vadászatnak is hívják.

A csali használata a ragadozóknál a "kiülés a dögre", még a disznónál a "szóróra". (jelenleg etető és sózó környékén tilos a vadászat).

Az "uhuzás" az egyéb madarak bagolygyülöletét használja ki, még a csalikacsa és csali-liba az említett madarak csapatbaverődésre való hajlamát, az őszi téli időkben.

A vad "hívása" csali sípokkal, a rókát egér, nyúlsíppal, az őzbakot suta, vagy gida hangot utánzó síppal (csak üzekedéskor) csalják közelebb, a gím bikát pedig bőgőkürttel.

A szajkót a vadász tenyerébe cuppogtatva hívhatja, még a szarkát egy doboz gyufával is félre lehet vezetni.

A cserkeléskor a vadász gyalogosan próbálja megközelíteni a vadat.

A nyúlnál "ugrasztás", a madaraknál "taposás" az a vadászati mód amikor egyedül zavarja fel a vadat a vadász és úgy ejti el.

A barkácsolás járműről történő vadászat

 

Vadászat állatokkal

Falka vadászat során a vadat kopókkal keltették fel és addig üldöztették velük még az fel nem adta, és a kopók, vagy a vadászok, akik lóháton követték a falkát nem végezhettek vele könnyedén.

Az agarászat,  gyors erre tenyésztett kutyafajtákkal történő vadászat, amikor a kutyák fogják el a nyulat.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

A kutyás vadászatokhoz tartozik még a kajtatás, mikor kis testű kutyákkal (pl.: tacskó) zavarják fel a sűrű bozótból, nádasból a vadat.

A vizslák társas és egyéni vadászatkor is a vad megtalálását, felriasztását, a sebzett és lőtt vad  megtalálását és "aportírozását" végzik.

A vérebek a sebzett vad felkutatásában segítenek.

A disznós kutyák  a vaddisznót felkutatják, ugatásukkal jelzik a vadásznak és feltartják, figyelmét elvonják, amíg a vadász lövéshez nem jut.

A solymászat ragadozó madárral történő vadászat. Egyes ragadozó madarak képesek kisebb emlősöket is megfogni, még vannak amelyek csak röptében "pedzik" a vadat. Van olyan változata, mikor a kutyákkal felhajtott madarakra vadásznak vele.

A vadászgörényekkel az üregi nyulat (kiniglit) lehet a járataiból kiugrasztani.

A kotorékozáskor a kotorékebek kiugrasztják a rókát, borzot  kotorékból.

A medvét vadászták úgy is, hogy a téli szállásnak szolgáló barlangokban keresték.