Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A biztonsági szabályokat a www.kapszli.hu -ról másoltam

Biztonsági szabályok

Az elöltöltő fegyverek csak feketelőporos lövészetre engedélyezett lőtereken, egyesületekben használhatóak a törvények és a lőtérszabályzat teljes betartása mellett!

 1. Csak gyári készítésű fekete lőport, vagy annak gyári másolatát használd! Mindig ismerd lőporod tulajdonságait, a gyári ajánlott töltet mennyiségét! Sohase használd a maximált töltetet!
 2. Minden fegyvert úgy kezelj, mintha meg lenne töltve! Soha ne emeld fegyvered olyan pontra, ahová nem akarsz lőni! A fegyver csövét mindig biztonságos irányba tartsd, még töltés közben is!
 3. Mindig légy biztos a célpontban, mielőtt tüzelsz! Mindig tudj a körülötted állók helyzetéről! Mindig tudd, hogy mi van a célpontod mögött! Sohase lőj vízbe vagy lapos, kemény felületre, mert a gömbölyű golyók könnyen lepattannak!
 4. Mindig légy biztos, hogy a fegyvered jó állapotban van, mielőtt a billentyűt elhúznád! Csak a fegyverednek megfelelő töltet, lövedék, fojtás kombinációt használd! Figyeld, hogy a lövedék szilárdan üljön a tölteten, a cső ne legyen eldugulva, ne legyen túlzottan szennyezve!
 5. Ha a fegyvered "csütörtököt mond", légy nagyon körültekintő! Tartsd fegyvered csövét legalább egy percig biztonságos irányba! A késleltetett gyújtás nagyon nagy veszély! Csak egy perc letelte után kezdj új műveletbe!
 6. Mindig légy meggyőződve, hogy fegyvered nincs töltve mielőtt leteszed, még lövészet közben is! A fegyvert, lőport, csappantyút mindig külön tárold!
 7. Lövészet közben mindig használj fül- és szemvédőt!
 8. A lőpor kezelése közben a dohányzás és nyílt láng használata TILOS!
 9. A lőpor kezelése és a lövészet előtt vagy alatt alkohol tartalmú italt ne fogyassz! Tartózkodj mindentől, ami a figyelmedet elvonná.
 10. Használd a józan eszed! Ne kapkodj! Légy mindig megfontolt! Bizonytalan dolgokba soha ne menj bele!
 11. Ha a lövedéket nem tudtad teljesen a lőporra nyomni, soha ne akard azt kilövéssel eltávolítani, hanem körültekintően, a biztonsági szabályok maradéktalan betartása mellett távolítsd el azt a csőből.

  Részletek a biztonsággal kapcsolatos hozzászólásokból a kapszli fórumából.